понедељак, 23. јануар 2012.

Kružno Opadanje Kose

Kružno Opadanje Kose

Uzrok kružnog opadanja dlake ( Alopecija Areata ) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa.

Najčešće se manifestuje na poglavini, genitalijama i bradi. Ponekad, gubitak obrva i trepavica može predstavljati jedini znak oboljenja. Bolest se najčešće javlja između 5 i 40 godina, kod oba pola. Češće oboljevaju žene nego muškarci. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim bolet češće traje godinama, pri čemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se šite. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa (ophyasis). U najtežim slučajevima kosa totalno opadne.

Zbog delovanja različitih štetnih agenasa dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i može izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka. Alopecia areata je relativno često oboljenje. Oko 1% stanovnika SAD imalo je najmanje jednu epizodu areatne alopecije do 50. godine života.

Postoje brojni uzroci opadanja kose kao: operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose. Maligne i sistemske bolesti su često praćene opadanjem kose. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose.

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. U blažim slučajevima dlaka može da poraste i bez ikakve terapije. U težim slučajevima i terapija može dati samo prolazno poboljšanje. Opšta terapija podrazumeva higijensko-dijetetski režim obogaćen vitaminsko-mineralnim kompleksom za kosu, a pre svega psihičko rasterećenje pacijenta, pa je vrlo često potrebna i konsultacija tj. pomoć psihologa ili psihijatra. Fizikalne procedure, kao što su: UV zraci, laser, tečni azot, ozoniranje, jonoforeza, pulverizacija, masaža, limfna drenaža... mogu dati vrlo dobre biostimulativne rezultate ako je skenerskopski nalaz pozitivan, tj. ako ima vitalnog dela u rizičnim alopetičnim zonama. Lekovi koji se koriste su: minoksidil sprej 2% i 5% (Pilfud, Pilovit) koji se utrljava u teme i finasterid (antiandrogen), koji lekar prepisuje kod nekih tipova ćelavosti. Potrebni su meseci, nekad i do 6 meseci, pre nego što se vidi efekat terapije. Radi se i presađivanje kose, sa mesta na kojima je ima dovoljno na mesta na kojima je više nema.

Što se tiče preparata treba koristiti samo dermatološki ispitane preparate. Jedan od takvih, a potpuno na prirodnoj bazi je i Marbo Kosa . Dermatološki ispitan najuspešniji prirodni preparat za tretiranje alopecie areate. Nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog. Marbo Aktivator sačinjen je od: Rosmarinus officinalis, Utrica dioica, Hedera helix, Salvia officialis, Juglans regia, Actum loppa, Allium sativum, Betula alba, Matricaria chamomilla, Salix alba...

Aktivni sastojci koprive bogati vitaminima i mineralnim solima potiču lokalnu cirkulaciju i obnovu korena dlake. Kod jačih oblika seboreičnog dermatitisa i perutanja uz Marbo Aktivator preporučuje se upotreba i Marbo Losiona.

Нема коментара:

Постави коментар