уторак, 8. мај 2012.

Ćelavost - Alopecia

Ćelavost - Alopecia
Ćelavost usled postojanja ožiljnog tkiva
Ćelavost usled cikatrizacije se javlja posle fizičke traume ili traume hemikalijama ili posle lichen planopilarisa, teške bakterijske ili gljivične infekcije, jakog herpes zostera, hroničnog diskoidnog lupus eritematosusa, sklerodermije i preteranog jomizirajućeg zračenja. Alopecija usled ožiljka su ireverzibilne i stalne. Ne mogu se lečiti.
Ćelavost koja nije nastala zbog ožiljka
Necikatrizirajuća ćelavost se može klasifikovati na osnovu postojanja alopecije universalis (generalizovani ili nepotpuni gubitak kose), alopecia totalis (potpuni gubitak kose), i alopecia areata (ćelavost u vidu ostrvaca).
Alopecija bez ožiljaka se javlja udružena sa različitim sistemnim oboljenjima kao diseminirani lupus eritematosus, kaheksija, limfomi, nekontrolisani diabetes, naznačena hipofunkcija tireoidne žlezde ili hipofize i dermatomyositis. Lečenje se sastoji u adekvatnoj kontroli osnovne bolesti, u kom slučaju je gubitak kose reverzibilna pojava.
Muška ćelavost je najčešći oblik alopecije i genetski je predodređena. Rane promene se javljaju na prednjoj porciji calvariuma. Često je prisutna i seborea. Prevremeni gubitak kose u mladih muškaraca može se objasniti i teškim neurotskim reakcijama. Ne postoji određen način lečenja, a bolesnika je potrebno upozoriti da ne troši novac kupujući razne losione ili sredstva za masažu.
Difuzna idiopatska alopecija u žena izgleda da je u porastu. Uzrok je nepoznat. Oboljenje nije izraženo dok se ne izgubi 80% kose, a manifestuje se difuznim slabljenjem kose po celoj glavi (naročito iznad kalvariuma). Povećano je izlučivanje testosterona. U ovih žena se razvija neurotska reakcija koja se može uporediti sa kancerofobijom. Mora se kontrolisati i seborea, ukoliko je udružena sa ovim oboljenjem. U lečenju se primenjuju estrogeni, parenteramo i lokalno, kao i male doze kortikosteroida. Izgleda da izvesnu ulogu igra i nedostatak gvožđa.
Uzrok alopecia areata je neposnat a nisu nađene patološke promene na tkivu poglavine. Ostrvca su potpuno glatka, ili pak može da se zadrži nekoliko dlaka. Teški oblici se lece injekcijom triamcinolon acetonid rastvora i to direktno ubrizgavajući rastvor u ostrvca zahvaćena promenom ili se pak primenjuje terapija kortikosteroidima.
Alopecia areata je obično ograničena, sa potpunim obnavljanjem kose, ali neki umereni slučajevi su stalni, kao što je to na primer: slučaj sa totalnim i univerzalnim tipom. Katarakta komplikuje ekstenzivnu alopeciu areatu.U slučaju trihotilomanije ostrvca izgubljene kose su nepravilna, a kosa koja raste je uvek prisutna, sve dok ne postane dovoljno dugačka kako bi se mogla otkinuti.
Transplantacija kose se vrši tako što se skidaju delovi kože sa kosom obično na zadnjem delu glave i presađuju se na prednji deo glave gde je kosa opala. Obično se presađivanje kose vrši kroz par operacija tokom par meseci. Ova procedura je bolna, zahteva vreme, a postoji opasnost od stvaranja ožiljaka.
Za lecenje alopecia areata koriste se i proizvidi na prirodnoj bazi. Jedan od najprodavanijih na trzistu je kolekcija Marbo Kosa. Napravljen od prirodnih sastojaka - biljnih ekstrakata odabranog lekovitog bilja koji stimulišu rast kose. Nežan je za kosu i nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog.
Dermatološki ispitan Marbo Aktivator najuspešniji prirodni preparat za tretiranje alopecie areate. Aktivator stimuliše mikrocirkulaciju i fitogenski uticaj u cilju revitalizacije folikula na ogoljenim mestima. Dužina trajanja tretmana zavisi od kliničke slike - prosečno trajanje bilo je oko 2 godine za totalne (maligne) slučajeve alopecie areate. Dugi periodi upotrebe aktivatora nisu rezultirali neželjenim efektima. Moze se koristiti i bez recepta.

Нема коментара:

Постави коментар