петак, 18. мај 2012.

Vrste Alopecije

Vrste Alopecije
Kosa je vazan deo identiteta svakog od nas, tako da svaka vrsta bolesti nkose ili opadanja kose ima velike psiholoski uticaj ali psiholoski uticaj takodje. Povlacenje u sebe, gubitak samopouzdanja samo su neki od ovih uticaja usled gubljenja kose. Najcesci oblik bolesti kose je perut, koju smo sigurno svi iskusili u svojim zivotima. Jedno od takodje cestih oboljenja kose je i alopecia.
Gubitak kose naziha se alopecia. Zastupljen je kod muskaraca i zena podjednako. Moze se javiti u bilo kom zivotnom dobu. Gubitak vlasi kose dakle prouzrukuje celavost. Moze se razviti na bilo kojoj regiji koze: obrvama, trepavicama, bradi, brkovima, telu, rukama ili nogama, a izuzetno istovremeno na svim, što uzrokuje razvoj univerzalne alopecie.
Postoji vise oblika alopecija ali u ovom kratkom tekstu pomenucemo smo neke od oblika.
Androgena alopecija – je opadanje kose kod muskaraca u zrelim godinama Zivota. Naziva se jos I muska celavost. Kosa se najbrze gubi na temenu glave. Smatra se da genetska predispozicija igra vaznu ulogu kod androgene alopecije. Jedna od opcija pri tretmanu ovog oblika alopecije je blokada enzima 5-alfa-reduktaze.
Seboreična alopecija – je pojacano opadanje kose u pubertetu. Javlja se i jaka masnoca koze i vlasista narocito na temenu glave.
Alopecia areata – je kruzno opadanje kose ili gubitak kose na pecate. Najcesce velicine nokta. Takodje uzroke alopecije areate mnogi dermatolozi traze u genskoj predodredjenosti tj. u naslednom faktoru. (neki autori nasli su pozitivnu porodičnu anamnezu u cak 27% svih pacijenata sa alopecijom areatom, a neki familijarnu disponiranost negiraju.) Oko 3 % ukupne populacije svih starosnih doba pogodjen je ovim oblikom opadanja kose. Moze se pojaviti bez predhodnog upozorenja. Uzrok alopecia areate moze biti neka autoimuna bolest, tiroidna zlezda ali I veliki psihicki stress. Pusenje, losa ishrana I nacin zivota takodje mogu da prouzrukuju alopecia areatu. Sve u nasem telu je povezano i samo promenom nacina zivota mozemo pozitivno uticati na opadanje kose.
Ne postoji savršen lek koji će u potpunosti zaustaviti gubitak kose . Alopecia Areata ali i drugi oblici gubljenja kose se tretiraju putem kortikosteroidne masti, losionima zatim aminokiselinom u ampulama, ali i prirodnim preparatima za opadanje kose. Na kraju dolazi i presadjivanje kose koje je i dalje jako skupo ili jeftinija varijanta nosenja perike. Naravno, ovde treba napomenuti da se koriste samo dermatoloski isitani preparati.
Za lecenje alopecia areata potrebno je vreme i strpljenje. U terapijskim mogućnostima žene su u nešto boljem položaju jer lokalno mogu upotrebljavati losione sa estrogenima koji deluju tako, da inhibiraju delovanje 5-alfa-reduktaze. Treba se detaljno upoznati sa sastojcima proizvoda koji primenjujete. Naravno treba se prvo konsultovati sa dertatologom tj. doktorom koji se bavi trihologijom.
Kada govorimo o prirodnim preparatima na trzistu vec dugo vremena postoji Marbo Kosa kolekcija. Marbo Aktivator stimuliše mikrocirkulaciju i fitogenski uticaj u cilju revitalizacije folikula na ogoljenim mestima. Dužina trajanja tretmana zavisi od kliničke slike - prosečno trajanje bilo je oko 2 godine za totalne (maligne) slučajeve alopecie areate. Dugi periodi upotrebe aktivatora nisu rezultirali neželjenim efektima. U pocetku tretmana dlaka je u pocetku tanka i slabo pigmentovana, a kasnije poprima uobičajenu debljinu i boju. Moze se korisriti kod svih oblika opadanja kose, ali mje najbolje rezultate dao kod primene za Alopecia Areata . Za najbolje rezultate koristiti sa Marbo Sanponom i marno Losionom.

Нема коментара:

Постави коментар