среда, 21. децембар 2011.

Alopecija


Reč Alopecija na grčkom jeziku znači lisičja šuga, a u medicinskoj terminologiji označava pojavu opadanja kose, tj. ćelavost. Ovo je nasledni oblik progresivnog gubitka kose a posledica je povišene osetljivosti folikula kose na androgene (muške polne hormone), prvenstveno na testosteron. Tip nasleđivanja nije tačno utvrđen. S obzirom na to da u mehanizmu nastanka bolesti glavnu ulogu imaju polni hormoni, to se bolest javlja posle puberteta. Počinje najčešće između 18. i 25. godine života, ali kod žena može početi i do 40. godine.

Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljašnji ili unutrašnji faktori. Spoljašnji, koji najčešće oštećuju kosu, jesu povrede temena, dugotrajni mehanički pritisak na teme zbog čvrstog stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose. Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom temenu često izazivaju hormonski poremećaji, kao što su pojačani ili smanjeni rad štitaste žlezde, na primer. A pod uticajem hormona, kosa može da opada jače posle porođaja, pobačaja i u klimaksu. Neretko, opadanje kose može biti posledica određenih stresnih situacija: težak emocionalni stres, porođaj, visoka telesna temperatura, operacija, smanjena funkcija tireoidne žlezde, različite hronične sistemske bolesti, upotreba nekih lekova.

Češće oboljevaju žene nego muškarci, a prve promene su u kosi, mada mogu nastati i u obrvama, trepavicama, bradi muškaraca, kao i na oboleloj koži.
Vrste alopecije:
• Ofijaza – potiče od reči „ophis” (zmija) i označava širenje alopecije duž potiljačne ivice kosmatog dela glave. Ovo je znak ozbiljnog oblika alopecije koja vodi do potpunog gubitka kose.
• Alopecia totalis - je potpuni gubitak kose, dok je dlaka tela očuvana i obično počinje sa okruglim pečatima koji se brzo šire i slivaju.
• Alopecia universalis – je najteži oblik, jer nedostaje kosa, brada, obrve, trepavice, pazušne, stidne i sitne dlake. Koža je u celini bleda i bez tonusa.
Alopecija totalis i Alopecija universalis se nazivaju i maligne alopecije, jer spontano kosa veoma retko poraste. Kod težih oblika alopecije sreću se i promene na noktima koji su izbrazdani, s tačkastim ugnućima i iskrzanim ivicama, a mogu se javiti i promene na očima, katarakta.

Postoji još jedan tip ćelavosti koji se zove Alopecia Areata , kada kosa opada “na pečate”, pa na glavi ostaju okrugla, jasno ograničena polja na kojima dlaka potpuno nedostaje. Uzrok ovog oboljenja nije poznat, uočava se porodična pojava u četvrtini slučajeva, ali se smatra da je ova bolest autoimune prirode jer se često javlja udružena sa drugim autoimunim bolestima.

Netačna su nagađanja da je ćelavost posledica dugogodišnjeg nošenja duge kose ili nošenja kapa i šešira. Kao posledica mehaničkih povreda, nekih infekcija i oboljenja koja dovode do stvaranja ožiljka na kosmatom delu glave, javlja se trajni gubitak kose na mestu ožiljka.

Dermatološki ispitan Marbo Aktivator najuspešniji prirodni preparat za tretiranje alopecie areate. Koji se koristi u lečenju alopecie areate. Napravljen od prirodnih sastojaka - biljnih ekstrakata odabranog lekovitog bilja koji stimulišu rast kose. Nežan je za kosu i nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog. Sačinjen od: Rosmarinus officinalis, Utrica dioica, Hedera helix, Salvia officialis, Juglans regia, Actum loppa, Allium sativum, Betula alba, Matricaria chamomilla, Salix alba...

Sve proizvode iz kolekcije Marbo Kosa , Marbo Aktivator, Marbo Losion I Marbo Šampon mozete naručiti na online prodavnici https://marbohair.com/store/

Нема коментара:

Постави коментар