петак, 9. децембар 2011.

Opadanje Kose - Alopecija


Alopecija je medicinski naziv za gubitak kose ili ćelavost i u 95% slučajeva kod muškaraca se javlja androgena alopecija. Androgea alopecija je nasljedna i u 25% slučajeva se javlja prije 30-te godine života a kod 2/3 muškaraca se javlja do 60-te godine života. Kod žena je alopecija daleko rijeđe stanje.

Alopecija areata (gubljenje kose u pečatima) predstavlja privremeni gubitak kose i ne nastaje kao rezultat oštećenja korijena kose.

Dlaka kose je građena od proteina keratina od koga su građeni i nokti, a ulazi i u sastav kože. Vlas kose raste 15 mm mjesečno i živi 10 godina. 90% dlaka se nalazi u fazi aktivnog rasta, 1% u fazi kada prestanu rasti (ova faza traje nekoliko tjedana) i ostale vlasi su u fazi opadanja koja traje oko 100 dana. Dnevno odrasloj osobi u prosjeku odpadne 50 do 100 dlaka kose.

Nasljedno prorjeđenje kose poznato i kao androgena alopecija se javlja kod polovice muške populacije u 40-tim godinama života, pa je mnogi smatraju normalnim procesom starenja kod muškaraca.

Osoba može nasljediti gene odgovorne za gubitak kose od roditelja, ali je ovo gubljenje kose vezano i za androgen - hormon koji stimulira iskazivanje osobina tipičnih za muškarce. Androgeni skraćuju fazu u kojoj vlasi rastu čime se povećava broj vlasi koji su u fazi u kojoj nema aktivnosti i na kraju koje opadaju.

Kod muškaraca se javlja tipično prorjeđenje kose na prednjem dijelu glave i može se pojaviti već kod adolescenata. Kod malog broja žena se takođe može pojaviti alopecija koja se javlja oko 30-te godine života, a postaje vidljiva tek oko 40-te godine.

Minoksidil je odobrila FDA (Food and Drug Administration), a djeluje tako što stimulira rast kose i spriječava njeno dalje prorjeđivanje. ALOMAX otopina (1 ml otopine sadržava 20 mg minoksidila) širi krvne žile te poboljšava protok krvi kroz kožu glave. Ujutro i uvečer nanese se po 1 ml otopine na suhu kožu tjemena koja je bez kose te se blago utrlja od središta prema rubovima. Pritisne se na pumpicu 10 puta i dobije se količina od 1 ml otopine. Ukupna dnevna doza ne smije biti veća od 2 ml.

Transplantacija kose se vrši tako što se skidaju dijelovi kože sa kosom obično na zadnjem dijelu glave i presađuju se na prednji dio glave gdje je kosa opala. Obično se presađivanje kose vrši kroz par operacija tijekom par mjeseci. Ova procedura je bolna, zahtijeva vrijeme, a postoji opasnost od stvaranja ožiljaka.

Alopecija je povezana sa prehranom i zdravljem kompletnog organizma. Rešite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvalitet ishrane je jako bitan, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svežih sokova.
Predstavljamo vam lokalno sredstvo-aktivator sa registrovanim imenom Marbo Aktivator - koji se koristi u lečenju alopecie areate. Napravljen od prirodnih sastojaka - biljnih ekstrakata odabranog lekovitog bilja koji stimulišu rast kose. Nežan je za kosu i nema neželjenih posledica čak i nakon višemesečne kontinualne primene. Brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan talog. Za najbolje rezultate koristiti ga uporedo sa ostalim proizvodima iz kolekcije Marbo Kosa .

Marbo Sampon protiv ispadanja kose, sa biljnim česticama je jedinstven spoj lekovitog bilja. Aktivni sastojci koprive bogati vitaminima i mineralnim solima potiču lokalnu cirkulaciju i obnovu korena dlake. Ekstrakti kadulje i ružmarina reguliraju lučenje sebuma, sprečavaju mašćenje kose i umiruju svrab i iritacije kože glave. Kod jačih oblika seboreičnog dermatitisa i perutanja, preporuča se koristiti ga uz Marbo Losion .

Нема коментара:

Постави коментар